Vilken hjort är godast?

hjort

Vi säljer och slaktar olika sorters hjortar och dit räknas framförallt dovhjort och kronhjort, men även älg och rådjur är ett  hjortdjur.

Vilken är då godast? 
Jag brukar svara att det är den vi inte har. Varför har vi då inte så mycket kronhjort som vi vill. Tillgången är cirka 1 på 10. Får vi in en kronhjort så får vi in 10 dov.

Jag tror att mina kunder, och även jag, tycker att kronhjorten (max 1,5 år) är lite extra. Denna vecka har vi fått in ganska mycket kronhjort i rätt ålder.

Filé och ytterfilé är exklusivt och tar snabbt slut, men nästan lika bra är innanlåret, finaste steken på låret. Innanlåret har en fin form och är lätt att lyckas med. Salt och peppar förstås och du bryner steken i smör och olja på hög temperatur. In i ugnen på max 150 grader till en innertemperatur på 55 grader för medium red. Och glöm inte att steken måste få vila en stund för temperaturutjämningens skull. 55 grader som innertemperatur och då har du 60-65 grader på ytan och du vilar den till 58 grader i hela steken.

Jag undrar bara hur många som skulle klara en blindtest på kron eller dov? Dovhjorten är minst lika bra, tycker jag.

/Christer