Jägaren; världens äldsta yrke!

På mina jaktmarker utanför Eskilstuna har jag jagat i snart 60 år.

Många har jagat på markerna långt före mig, vilket den Grönstensyxa som jag hittat där är ett bevis på. Yxan är från sen stenålder eller tidig bronsålder alltså 3-4 000 år gammal.

På den tiden var jakten och fisket den huvudsakliga näringskällan. Fisken var under vissa perioder bara att ösa upp när den kom vandrande uppför floderna, medan det under vintern var jakten som gällde.

Jag tror att de första människorna stal kött från de vilda djuren och kunde sedan själva äta det som fanns kvar. Snart lärde de sig dock att jaga själva vilket den här stenyxan kan vara ett bevis för.

Kött av vilt och fisk var en förutsättning för människans överlevnad och utveckling.

gronstensyxa_3933gronstensyxa_3935


 Elden, en mörningsprocess!

När de första människorna började tämja elden så inleddes en ny epok i mänsklighetens historia. 

Elden fångades säkert upp vid ett åsknedslag och då upptäckte människorna att här fanns både ljus och värme. 

Säkert genom en slump upptäcktes också att elden kunde utnyttjas i matlagningen, så i och med elden blev det varm mat och inte minst viktigt var att elden blev en mörningsprocess som gjorde maten mycket lättare att äta, från rått kött till varmt, mörat och tillagat. 

Så idag kokar vi, och steker eller grillar köttet för att vi ska få varm mat men även välmörat, lättätet kött på tallriken. 

Har du prövat att äta köttet rått och sedan stekt så förstår du skillnaden, Tillagningen är en mycket viktig mörningsprocess. 

elden


 Saltet, vilken revolution! 

Det största problemet för de första människorna var möjligheten att spara kött och fisk under någon längre tid. 

Färskt kött har olika förvaringstider beroende på den omgivande temperaturen som den förvaras i. 

Vi vet i dag att fryst kött har lång hållbarhet (vi garanterar 1,5 års hållbarhet vid minus 18 grader). Men färskt kött på sommaren blir snabbt oätligt. 

Ett stort steg för mänskligheten blev det när saltet och dess förmåga upptäcktes, lagring i salt och lufttorkat saltat kött och fisk blev en revolution! 

Saltet var under lång tid ”hårdvaluta” i hela världen och en mycket eftertraktad handelsvara. Saltet var långt in på artonhundratalet det viktigaste konserveringsmedlet. 

Vi saltar och lufttorkar både korvar (salamin) och vildsvinsskinka och hjortkött. På bilden ser du hur vi lufttorkar vårt kött och våra korvar. 

Har du provat vårt lufttorkade kött?

saltat_kött


Örter

När saltet var etablerat som huvudkrydda i så väl matlagningen som förvaringen så började människorna att använda örtkryddor. De långväga och mycket dyra kryddorna (t.ex. peppar) var hårdvaluta och hög status men det fanns många inhemska örtväxter. När munkarna sedan kom från södra Europa och vandrade norrut för att kristna norden så förde dom med sig inte bara örter för medicinskt bruk utan nu skulle också maten smaka mera, kanske mest för att dölja smaken från den dåliga kvalitén på köttet och fisken.

Hos Vrena Grönt som är våra grannar kan du köpa krukade örter, blommor och snart tomater och gurka.

Har du prövat färska örter i din matlagning?

kryddor


Från saltat kött till Sousevide matlagning med färska kryddor

Under nittonhundratalet har matlagningen haft en enorm utveckling. Konservering, konservburkar, kylskåp och frysskåp har gjort att råvarorna kunde hanteras och lagras på helt nya sätt. Frukt och grönsaker av alla sorter har vi året runt i stället för rovor och i bästa fall potatis. I vårt slakteri märker vi vårt viltkött som vi fryser in med 1,5 års hållbarhet mot 2-3 veckor som färskt. Kvalitetsskillnaden är minimal och det är för att vi har våra stora frysrum som vi kan erbjuda dig viltkött året om.

Jag är uppvuxen på femtio och sextiotalet och kommer ihåg hur mamma konserverade vårt älgkött i glasburkar för att senare och i stort sätt året runt kunna tillaga kött till söndagsmiddagen. Mammas älgstek var mycket hårt stekt och skars i mycket tunna skivor, men gräddsåsen var toppen för alla smaker var urkokade ur köttet i spadet från grytsteken. Vi steker gärna i mammas gamla stekgryta nu också men nu på mycket låg temperatur och under lång tid.

Har du prövat stekgrytan med viltsteken, gräddsåsen, potatis, inlagd ättiksgurka och stekta kantareller? Vilka smaker och vilket mört kött.

algstek