Köttbuljong, köttsoppa och pepparrotskött

vrenavilt_kottsoppa

I dessa sportlovstider är det gott med ett kort ”långkok” och min matidé denna vecka kan ge tre olika måltider: Köttbuljong som är gott att ha i en termos i skidspåret, köttsoppa med rotgrönsaker och pepparrotskött med kokt potatis och pepparrotssås.

Ingredienser (gärna gånger tre för detta är bra att ha mat i frysen):
1 kg grytbitar
1 paket rotgrönsaker
1 extra morot (för sötman)
Potatis
Salt
Vitpeppar

När du köper grytbitarna från oss så är det benfritt. Men för att få en mustig soppa och/eller buljong bör några ben koka med. Det finns i våra frysar och går att köpa. Tag gärna med en liten större köttbit av t.ex. rostbiff som inte är för tjock för att stämma med koktiden.

Lägg kött och ben i en kastrull som du täcker med vatten. Låt koka upp och skumma bort skummet, alternativt byt vatten och skölj av kött och ben. Lägg i kött och ben i kastrullen igen och täck med nytt vatten. Smaksätt med salt och vitpepparkorn. Smaka av så det inte blir för salt. Låt sjuda medan du skalar, sköljer och tärnar grönsakerna.

Lägg sedan i grönsakerna. Låt sjuda tills grönsakerna och köttet är mört och smakar gott. Grönsakerna bör ej kokas sönder medan köttet bör kokas sönder.

Nu kan du sila av del av väskan till en god buljong. På resten kan du göra köttsoppa. Alternativt lyfter du bort en del av köttet som pepparrotskött som du serverar med kokt potatis tillsammans med en vit grundsås med pepparrot.

Smaklig måltid!

Vår gårdsbutik har öppet alla fredagar 9-19.00. Varmt välkomna och förbeställ gärna. 
/Christer och Pontus