Ingrids goda köttbullar

kottbullar

När Ingrid och jag gifte oss för över 50 år sedan, 1968, så var vi väldigt unga och okunniga i hur ett hem skulle skötas och framförallt hur maten skulle lagas. Jag köpte då som en liten present till Ingrid, Stora kokboken, 28:e upplagan tryckt 1963 och som då hade tryckts i över 500 000 exemplar.

Den har sedan följt oss genom åren och är mycket välanvänd. Ingrid förstod piken fast den var fin och har sedan dess lagat väldigt mycket god mat till oss och våra pojkar.

Jag gick till skogs på jakt och kom hem med vilt av framförallt älg men även hare, rådjur och en del fågel. Kunskapen hos oss, vilka styckdetaljer det var och vad det kunde användas till fanns inte så det blev mycket överstekt älgstek, kalops och köttfärs så klart.

Kött av vilt är genomgående mycket magert så vi har lärt oss att smör och grädde är viktiga ingredienser.

Köttfärs av vilt är en mycket bra produkt, smakrikt och behöver bara kryddas med salt och peppar.

Så här ser receptet ut som vi (läs Ingrid) började med:
5-6 hg köttfärs gärna blandfärs
1 dl skorpmjöl eller 2 kokta potatisar
3 dl mjölk eller grädde.
1 ägg
1 msk lök finhackad och smörfräst
Salt och vitpeppar.

Låt skorpmjölet svälla i en del av vätskan eller mosa potatisen.

Blanda smeten väl och tillsätt vätskan så du får en smidig köttfärssmet.

PROVSTEK för avsmakning.

Vi (alltså Ingrid) följer fortfarande receptet men med en variant som ger både smak och färg på köttbullarna nämligen lite socker eller sirap som ger en fin stekyta (glacé) och en mild smak av sötma.

En spännande variant är Högtorps Gård:s granskottssirap eller någon annan kryddad sirap.

Smaklig måltid!