Rådjursstek med ingefära och vitlök
Med rotmos och smörkokt brysselkål. Färsk ingefära och vitlök ger steken en god smakbrytning.
Tid: 1 timme + 1½ timme i ugn
Till 8-10 personer
1 urbenad rådjursstek (1,7 kilo)
50 g färsk ingefära
4 vitlöksklyftor
1 tsk + 1½ tsk salt
2 krm + 2 krm nymald vitpeppar
2 msk smör
Rotmos
1 kilo kålrot
400 g morötter
600 g potatis
3 msk smör
1 tsk salt
2 krm nymald vitpeppar
Brysselkål
750 g fryst brysselkål
2 msk smör
Gör så här
1. Sätt ungnen på 150°. Skala och finhacka ingefära och vitlök. Krydda insidan av steken med blandningen, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Rulla ihop köttet och bind steken med steksnöre.
2. Krydda steken utanpå med 1½ tsk salt och 2 krm peppar. Bryn den runt om i smör tills den fått fin färg.
3. Lägg över köttet i en ugnssäker form och stick in en köttermometer. Stek till 60° innertemperatur, 1½-2 timmar. Låt köttet vila ca 30 min under bakplåtspapper.
4. Rotmos: Skala kålrot, morötter och potatis och skär dem i mindre bitar.
5. Koka kålrot och morot i lättsaltat vatten ca 10 min. Lägg i potatisen och koka tills allt blivit mjukt, ca 10 min. Häll av kokspadet, spara ca 1 dl.
6. Mosa rotfrukterna med potatisstöt. Tillsätt smöret och späd med kokvatten till lagom konsistens. Smaka av med salt och pappar.
7. Koka brysselkålen mjuk i lättsaltat vatten med smör enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet.
8. Skär köttet i tunna skivor. Servera med rotmos och brysselkål.
Smaklig måltid!
Se vår prislista och vägbeskrivning till butiken! Välkommen!
Recept av Erik Olofsson, Allt om Måltiden.