På måndag börjar älgjakten!

alg

För 60 år sedan var jag med om min första älgjakt, tillsammans med min pappa. Då som nu, var det ont om älg i Södermanland och det dröjde ända till 1963 innan jag mötte min första älg: En liten älgtjur och jag har fortfarande kvar trofén.

Sedan dess har det blivit många älgmöten. Framförallt på åttiotalet under den stora älgexplosionen. Detta berodde endast på att tillgången på mat var enorm på de stora slutavverkningsytorna som blommade av örter och lövsly. Då fanns det inga hjortar att tala om.

Sedan dess har älgstammen sakta men säkert gått tillbaka, av samma skäl som då fast tvärt om. På grund av de alltmer ökande hjort- och vildsvinsstammarna så räcker maten helt enkelt inte till för älgen.

Min tideräkning har alltid varit före eller efter älgjakten och på måndag är det äntligen dags igen! Men min förhoppning att möta en älg är mycket lågt ställda. Därför köper vi in älgkött från Norrland, för älgkött måste vi ha i butiken!