Rådjursstek med ingefära och vitlök

Med rotmos och smörkokt brysselkål. Färsk ingefära och vitlök ger steken en god smakbrytning.

Tid: 1 timme + 1½ timme i ugn

Till 8-10 personer
1 urbenad rådjursstek (1,7 kilo)
50 g färsk ingefära
4 vitlöksklyftor
1 tsk + 1½ tsk salt
2 krm + 2 krm nymald vitpeppar
2 msk smör

Rotmos
1 kilo kålrot
400 g morötter
600 g potatis
3 msk smör
1 tsk salt
2 krm nymald vitpeppar

Brysselkål
750 g fryst brysselkål
2 msk smör

Gör så här
1. Sätt ungnen på 150°. Skala och finhacka ingefära och vitlök. Krydda insidan av steken med blandningen, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Rulla ihop köttet och bind steken med steksnöre.

2. Krydda steken utanpå med 1½ tsk salt och 2 krm peppar. Bryn den runt om i smör tills den fått fin färg.

3. Lägg över köttet i en ugnssäker form och stick in en köttermometer. Stek till 60° innertemperatur, 1½-2 timmar. Låt köttet vila ca 30 min under bakplåtspapper.

4. Rotmos: Skala kålrot, morötter och potatis och skär dem i mindre bitar.

5. Koka kålrot och morot i lättsaltat vatten ca 10 min. Lägg i potatisen och koka tills allt blivit mjukt, ca 10 min. Häll av kokspadet, spara ca 1 dl.

6. Mosa rotfrukterna med potatisstöt. Tillsätt smöret och späd med kokvatten till lagom konsistens. Smaka av med salt och pappar.

7. Koka brysselkålen mjuk i lättsaltat vatten med smör enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet.

8. Skär köttet i tunna skivor. Servera med rotmos och brysselkål.

Smaklig måltid!

Se vår prislista och vägbeskrivning till butiken! Välkommen!

Recept av Erik Olofsson, Allt om Måltiden.